Double-click to start typing
Double-click to start typing
Double-click to start typing

Mobila cluj - mobila la comanda cluj : mobila bucatarie cluj,
mobila dormitor cluj, mobila living cluj- mobilier personalizat
Cluj

Mobilier Cluj si Mobila Cluj : mobila bucatarie - mobilier dormitor - mobila living Cluj la comanda

Blog

view:  full / summary

TIPURI DE BUCATARII

Posted by PROEXUTIL on Comments comments (2)

Ati decis sa va comandati mobila de bucatarie, dar nu ati stabilit forma, culoarea, materialul?

Aceasta sectiune va va ajuta sa va hotarati in alegerea dumneavoastra. Aici am plasat cele mai importante si interesante informatii legate de tipurile de bucatarii.

Bucataria este una din cele mai importante incapari ale unei locuinte, deoarce nu este doar locul unde se pregateste mancarea, ci spatiul in care se aduna familia in jurul mesei, pentru mic dejun, pranz sau cina.

Pentru a alege forma ideala pentru dumneavoastra, este necesar sa luati in calcul configuratia camerei dar si alegerile familiei ca stil de viata, sau nevoi de depozitare. Intr-o casa cu spatiu deschis se potriveste o bucatarie cu insula, intr-un apartament cu o bucatarie mai mica in care trebuie prvazut si locul de luat masa, o optiune ar fi bucataria in linie.

Pornind de la forma si dimensiunile bucatariei, a pozitionarii usilor si a ferestrelor, puteti decide amenajarea bucatariei in una dintre urmatoarele variante: pe un singur perete – bucataria liniara, pe doua laturi paralele ale bucatariei, in forma literei L, in forma literei U sau sa alegeti un mobilier tip insula.


Bucatarie liniara (pe un singur perete)

Bucataria liniara este solutia optima in cazul incaperilor de mici dimensiuni. Mobilierul este compus din corpuri inferioare si corpuri suspendate. De cele mai multe ori, fata in fata cu blatul de lucru se gaseste si un mic loc de luat masa.Desi are un aranjament compact si economic, nu puteti amplasa multe electrocasnice iar spatial de depozitare al alimentelor este limitat la frigider.

Recomandam, daca spatiu va permite, sa optati pentru un blat adanc de 70 cm sau mai mare, sa lasati un spatiu cat mai mare intre plita si chiuveta pentru blatul de lucru ( 80 cm -120 cm), si sa nu pozitionati cuptorul la semi inaltime pentru a nu pierde din suprafata blatului.

Bucataria cu doua laturi paralele

O bucatarie pe doua laturi poate deveni, practic, o bucatarie cu dublu spatiu de depozitare. In unele cazuri, avand in vedere dublarea corpurilor inferioare de mobilier, fata de o bucatarie obisnuita, se poate renunta la montarea corpurilor suspendate macar pe una dintre laturi. Desi este o configuratie relativ aglomerata, iar locul de luat masa este sacrificat, acest tip de amenajare ofera un amplu spatiu de depozitare, un blat neaglomerat si un cuptor care poate fi pozitionat peste nivelul blatului.

Recomandam ca spatiul dintre blaturi sa fie de minim 130 cm. Daca distanta dintre cele doua fronturi permite, se poate crea si un mic spatiu de luat masa, incorporat in mobila.

Bucataria in forma de L

Acest tip de planificare a mobilierului este mai potrivit pentru bucatariile de forma patrata, daca configuratia arhitecturala permite. Avantajul acestui tip de amenajare este ca se pastreaza o continuitate a zonei de lucru, iar in spatiul liber ramas poate fi amenajat un loc de luat masa. Spatiul adecvat de depozitare si blatul de lucru generos si continuitatea suprafeti de lucru duce la o organizare eficienta in acest tip de bucatarie.

Se recomanda amplasarea chiuvetei in varful L-ului, iar plita si frigiderul in captul laturilor, pentru a asigura un circuit productive: depozitare (frigider), spalare (chiuveta), pregatire (blat), gatire (plita).

Bucataria in forma de U

O bucătărie în formă de U asigură foarte mult spaţiu de lucru şi de depozitare, dar necesita o incapere relative mare. Se recomandă ca latura ce constituie baza literei U să aibă minimum 3,5 m. Pentru a respecta circuitul productiv, chiuveta trebuie amplasată pe această latură, care de obicei se poziționează la geam. Bucătării în U se pot configura și în spații cu o bază mai îngustă, însă minimum pentru a putea amplasa corpurile și deschide ușile este de 2,4 m.

Se recomandă ca latura cu electrocasnicele incorporabile să fie configurată doar cu corpuri înalte pentru a crea spațiu de depozitare suficient. Frigiderul trebuie să fie întotdeauna amplasat aproape de ușă.

Bucataria tip insula

Mobilierul tip insula este potrivit bucatariilor generoase deoarece ocupa mai mult spatiu decat variantele prezentate anterior. Practic, bucataria de tip insula este o bucatarie liniara, in forma de L sau in forma de U, la care se adauga un corp de mobilier, amplasat individual in mijlocul incaperii, de unde si provine denumirea de insula. Unii posesori ai acestui tip de mobilier aleg sa monteze chiuveta de bucatarie in insula formata in centrul incaperii, tot aici defasurandu-se si activitatea de pregatire a alimentelor pentru prepararea lor ulterioara. Altii aleg sa foloseasca o latura a acestei insule pe post de loc de luat masa.Acest tip de bucatarie moderna se deschide spre living, favorizand comunicarea cu invitatii in timpul gatitului, dar este necesara dezvoltarea unei ventilatii potrivite.

Recomandam o distanta optima de minim 120 cm intre cele doua fronturi, si asigurarea unei circulatii de minim 90 cm in jurul insulei.

TIPURI DE LOCURI DE LUAT MASA

Bucataria ideala este cea care se adapteaza cel mai bine spatiului si stilului dumneavoastra de viata, va asigura confort, si va raspunde exigentelor personale.

Clasic

Poate fi creat in diverse forme geometrice, drepte sau curbe, acest tip de loc de luat masa se adapteaza cu usurinta aproape orcarei amenajari, flexibilitatea amplasarii fiind caracteristica sa principal. Se recomanda , insa, evitarea pozitionarii intr-o zona de circulatie, si asigurarea unui spatiu “de garda” de minim 70-90 cm pe laturile libere. Pentru o dimensionare corecta a mesei, trebuie avut in vedere un necesar de 60-70 cm pentru fiecare persoana in parte.

Integrat in frontul de lucru

Uneori dorit, alteori inevitabil, acest mod de abordare realizeaza comprimarea a trei zone distincte, care altfel ar fi necesitat un perimetru mult mai amplu de desfasurare.Locul de luat masa, integrat in corpul de bucatarie, poate suplimenta ocazional suprafata de lucru.Incorporarea in acest context da o nota de personalitate intregului ansamblu.Cu o dubla functionalitate si recomandat de spectaculozitate, fluenta si comprimare a volumului, acest tip de loc de luat masa nu poate substitui totusi eleganta unui dinning. Specific spatiilor largi cu deschidere spre living sau hol, aceasta varianta ne conditioneaza de asemenea la inaltimea frontului de lucru (86-91 cm), o inaltime atipica pentru un loc de luat masa (74-76 cm). De aceea, pentru o functionare optima, se recomanda utilizarea unor scaune cu sezut reglabil.

BUGETUL ALOCAT

Studiile ne arata ca majoritatea oamenilor utilizeaza o bucatarie aproximativ 20 de ani, si petrec in acest spatiu cam un sfert din timpul lor liber. Putine achizitii au o durata si o frecventa de utilizare atat de mare. La stabilirea bugetului alocat, trebuie sa aveti in vedere faptul ca factorul economic are o influenta directa asupra calitatilor estetice, practice si durabile ale pieselor de mobilier.


Rss_feed